Hari ini nak berkongsi resepi Karipap inti Keledek merah. Dah alang-alang ada keledek so hentam buat karipap dan lagi pun teringin pula nk buat sendiri.
Resepi saya mudah je:
Bahan Inti
- Keledek (nk guna lain pun boleh)
- Serbuk kari
- Bawang Merah (Racik)
- Bawang Putih (Racik)
- Ikan bilis (Tumbuk)
- Udang kering
- Serbuk perasa
Cara
- Kupas dulu keledek dan potong dadu kecil
- Masukkan bawang, kacau seketika dan masukkan ikan bilis yang di tumbuk dan udang kering. Masak sebentar.
- Masukkan serbuk kari, gaul rata kemudian masukkan keledek serta letakkan air hingga keledek tenggelam.
- Reneh hingga keledek empuk dan perasakan.
![]() |
Begini la hasil setelah siap. Huhu dah buat baru nk snap pic. |
Bahan Adunan Karipap
- Tepung Gandunm (3cawan)
- Minyak masak (3sudu)
- Garam dan gula (secukup rasa)
- Air Bancuhan (setengah cawan)
Cara
- Garam dan gula di larutkan dalam air (mudah nak uli tak ada ketul-ketul nanti dalam tepung)
- Letakkan minyak panas dalam tepung dan letakkan air garam dan gula.
- Gaul rata hingga sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
Optional
Telur 1 biji (saya tak letak)
Marjerin (Ganti Minyak Panas)
Cara Buat Karipap.
-Biar doh dan inti seketika.
![]() |
Begini lepas doh siap di uli dan biar seketika |
![]() |
Lebih kurang jela bulatan yang saya buat. |
- Letakkan inti di tengah dan tutupkan inti tu dan mula buat klim tepi karipap. If tak pandai nk buat klim guna acuan yang ada di jual, mudah dan cepat.
![]() |
Ni cara klim. |
- Klim tepi cara dia, di tepi tu leperkan sedikit adunan tu, then tekan gune ibu jari di tepi tu dan tolak ke dalam. (tak pasti macam mana. nanti free sy buat tutorial macam mn nk buat klim)
- Habiskan adunan semua dan siap untuk di goreng.
![]() |
Siap, gemuk-gemuk kita buat. |
Jimat dan senang. Siap boleh simpan as Frozen Food lagi. Bila-bila masa je boleh di goreng dan makan. Selamat mencuba.
Sekian.
No comments:
Post a Comment