Salam,
Berita demi berita saya perolehi sejak kebelakangan ini, satu persatu teman saya akan mendirikan masjid tidak lama lagi. Gembira untuk mereka yang bakal menamatkan zaman bujang. Teringat masa saya dulu akan menamatkan zaman bujang, sibuk memikirkan persiapan tunang dan kahwin. Walaupon penat tapi berbaloi sebab kebanyakannya semua hasil kerja tangan sendiri.
Bila dan masuk fasa nak berkahwin ini, mula la macam-macam nak kena fikir. Hal tuanang dan kahwin, banyak perlu di fikirkan. Rasa macam nak pecah otak la fikirkan semua ni, tapi perasaan teruja tu membuak-buak.
Alamak tercerita hal sendiri pulak. Al kisahnya bile teman-teman beritahu akan bertunanag dan berkahwin mereka pun mula mencari pendapat dan idea bagi majlis mereka nanti. So mereka pun bertanya pendapat kepada saya perihal hantaran, mini pelamin, baju, makeup, hiasan hantaran, dan macam-macam. Saya hanya membantu sebaik mungkin untuk merealisasikan impian bakal mempelai.
Sakarang saya sudah mula menceburkan diri dalam bidang andaman dan hiasan hantaran. Pelanggan tetap saya adalah mak mentua saya. Saya kena buat hantaran untuk abang-abang ipar saya yang bakal berkahwin dan bertunanag tahun ini. Alhamdulillah semua sudah sampai seru untuk dirikan masjid.
So tahun ni banyak hari kena ambil cuti sebab banyak majlis kena datang sebab semuanya adalah teman rapat dan ahli keluarga sendiri.
Sekian.
Friday, February 14, 2014
Wednesday, February 12, 2014
Puding Jagung
Salam,
Tetibe teringin nak makan puding jagung tapi buatan sendiri, so apa lagi sesi menelepon mak tanya resepi. Kebetulan ada jagung kremer manis and kastad so dah boleh la buat puding jagung ni. Pertama kali mencuba membuat Puding Jagung.
Resepi mak saya bagi simple je nk buat. Jom tengok resepi kot-kot sama macam resepi korang :
1 tin jagung keremel / jagung kernel
1 tin susu cair
1 1/2 gula ( if tk berapa suka manis buat 1 cawan je ckup dah)
1 1/2 tepung kastad
3 cawan air
garam sedikit (ikut sukatan masing-masing ye)
Caranya
- kastard seeloknye di bancuh awal mudah sikit nanti nak kacau sebati.
- campurkan semua dalam kuali iaitu, jagung, susu cair, gula tepung kastard, air dan garam.
- gunakan api yang kecil masa memasak.
- kerap mengacau agar tidak hangit di bawah kuali dan aduna tidak bergumpal.
- setelah siap masuk dalam bekas kesukaan anda
- sejukkan dan siap di hidang
Stail saya :
- masak gune sudip kayu dan rajinkan diri mengacau aduan.
- masak ni anggaran dalam 20 - 30 minit, nak tahu mcm mn dah masak ia akn bertukar warna lebih pekat, berkilat dan adunan makin susah nak di kacau. (ada letup2 macam lava gunug berapi tinggi2 tu dah masak la)
- makan ngn aiskrim, memang masyuk...
Siap dan ngap masuk mulut... syokk rase air tangan sendri....
Sekian.
Tetibe teringin nak makan puding jagung tapi buatan sendiri, so apa lagi sesi menelepon mak tanya resepi. Kebetulan ada jagung kremer manis and kastad so dah boleh la buat puding jagung ni. Pertama kali mencuba membuat Puding Jagung.
Resepi mak saya bagi simple je nk buat. Jom tengok resepi kot-kot sama macam resepi korang :
1 tin jagung keremel / jagung kernel
1 tin susu cair
1 1/2 gula ( if tk berapa suka manis buat 1 cawan je ckup dah)
1 1/2 tepung kastad
3 cawan air
garam sedikit (ikut sukatan masing-masing ye)
Caranya
- kastard seeloknye di bancuh awal mudah sikit nanti nak kacau sebati.
- campurkan semua dalam kuali iaitu, jagung, susu cair, gula tepung kastard, air dan garam.
- gunakan api yang kecil masa memasak.
- kerap mengacau agar tidak hangit di bawah kuali dan aduna tidak bergumpal.
- setelah siap masuk dalam bekas kesukaan anda
- sejukkan dan siap di hidang
Stail saya :
- masak gune sudip kayu dan rajinkan diri mengacau aduan.
- masak ni anggaran dalam 20 - 30 minit, nak tahu mcm mn dah masak ia akn bertukar warna lebih pekat, berkilat dan adunan makin susah nak di kacau. (ada letup2 macam lava gunug berapi tinggi2 tu dah masak la)
- makan ngn aiskrim, memang masyuk...
![]() |
Adunan dari permulaan hingga saat mengacau. |
Sekian.
Kitchen Cabinet and Built-In Wardrobe From Ora-Kit Sdn Bhd
Assalamualaikum,
Alhamdulillah syukur kepada Allah dapat lagi bernafas harini. Selepas 3 bulan menjadi surirumah sepeuh masa kini saya telah kembali bekerja di Ora-Kit Sdn Bhd yang bertempat di Batu 14, Puchong Selangor. Seronok sebab berhampiran dengan rumah dan persekitaran kerja amat menggembirakan. Sebenarnya saya nak promote company punya Product kepada umum. Saya perkenalkan serba sikit Ora-Kit Sdn Bhd pada semua.
Ora-Kit Sdn Bhd adalah sebuaah syarikat yang pengeluaran Kabinet Dapur, Almari dan juga Kabinet TV. Syarikat ni bertapak di Batu 14 Puchong dan mempunyai 3 Showroom iaitu di Serdang, Ampang dan Alam Budiman. Di sini saya nak beritahu anda semua Ora-Kit Sdn Bhd mempunyai kilang pembuatan sendiri. Makna Ora-Kit ni bukan sub pada syarikat lain untuk produk berkenaan. Ini kerana saya bekerja di kilang tersebut sebagai Admin di HQ. So sini saya nak share alamat Showroom Ora-Kit Sdn Bhd:
SHOWROOM ORA-KIT SDN BHD
SRI KEMBANGAN
No, 29 Jalan LP 1A/2
Taman Lestari Perdana
43300 Seri Kembangan,
Selangor
Tel : 03-8943 0888
AMPANG
No 20-1, Jalan AWF 1,
Ampang Water Front,
68000 Ampang Selangor.
Tel : 03-4280 0713
SHAH ALAM
No 29-G, Jalan Pulau Lumut,
P U10/P, Alam Budiman,
Seksyen U10,
40170 Shah Alam,
Tel : 03-7832 1221
Kabinet dapur Ora-Kit menawarkan harga yang menarik untuk pelanggan dengan harga yang berpatutan. Ora-Kit menggunakan produk ABS Melamine sebagai asas kabinet. Ora-Kit mempunyai perlbagai pilihan kepada pelanggan untuk asas permukaan iaitu seperti Solid Surface, Quartz atau Granite. Penambahan harga bagi setiap permukaan ini. Harga bagi Kabinet Dapur adalah seperti berikut:
Base Cabinet = RM 155.00 per ft run.
Wall Cabinet = RM 115.00 per ft run.
Surface
Solid Surface = RM 190.00 per ft run
Quartz = RM 190.00 per ft run
Granite = RM 220.00 - RM 260.00 per ft run (depends on color)
Almari Ora-Kit mempunyai 2 jenis iaitu Sliding Door Anti-Jump dan Swing Door, penggunaan produk adalah ABS Melamin sama seperti Kabinet. Perkhidmatan penambahan cermin juga ada disediakan. Harga adalah seperti berikut:
Sliding Door (Anti-Jump) = RM 339.00 per ft run
Swing Door = RM 310.00 per ft run
Jika anda menginginkan perkhidmatan rundingan rekaan Ora-Kit Sdn Bhd mempunyai beberapa Pereka Dalaman yang mahir untuk berkhidmatan kepada anda. Perkhidmatan ini adalah percuma! Jika anda mahu melihat katalog, rekaan dan sebagainya anda boleh lawari website Ora-Kit Sdn Bhd.
Sebarang pertanyaan mahupun khidmat nasihat dari Ora-Kit Sdn Bhd ada semua boleh hubungi di:
HEAD OFFICE (PUCHONG)
No. 13, lOT 7472, Kampung Baru,
Batu 14, 47100 Puchong Selangor.
Tel : 03-8060 0395
Website: www.ora-kit.com
Email : jimmy@ora-kit.com
So ini serba ringkas yang dapat saya luahkan dalam ini, sebarang pertanyaan lanjut hanya terus hubungi yang tertera di atas. Sebenarnya rumah saya dan akak saya telah pun mendapatkan perkhidmatan dari syarikat ini. So far ok dan harga berpatututan. Opsss lupa na bagi tahu Terms permbayaran; Terma permbayaran adalah Tunai. Cek atau Kredit Kad.
Saya lampirkan beberapa keping gambar bagi contoh untuk anda lihat:
Enjoice and Sekian.
Alhamdulillah syukur kepada Allah dapat lagi bernafas harini. Selepas 3 bulan menjadi surirumah sepeuh masa kini saya telah kembali bekerja di Ora-Kit Sdn Bhd yang bertempat di Batu 14, Puchong Selangor. Seronok sebab berhampiran dengan rumah dan persekitaran kerja amat menggembirakan. Sebenarnya saya nak promote company punya Product kepada umum. Saya perkenalkan serba sikit Ora-Kit Sdn Bhd pada semua.
Ora-Kit Sdn Bhd adalah sebuaah syarikat yang pengeluaran Kabinet Dapur, Almari dan juga Kabinet TV. Syarikat ni bertapak di Batu 14 Puchong dan mempunyai 3 Showroom iaitu di Serdang, Ampang dan Alam Budiman. Di sini saya nak beritahu anda semua Ora-Kit Sdn Bhd mempunyai kilang pembuatan sendiri. Makna Ora-Kit ni bukan sub pada syarikat lain untuk produk berkenaan. Ini kerana saya bekerja di kilang tersebut sebagai Admin di HQ. So sini saya nak share alamat Showroom Ora-Kit Sdn Bhd:
SHOWROOM ORA-KIT SDN BHD
SRI KEMBANGAN
No, 29 Jalan LP 1A/2
Taman Lestari Perdana
43300 Seri Kembangan,
Selangor
Tel : 03-8943 0888
AMPANG
No 20-1, Jalan AWF 1,
Ampang Water Front,
68000 Ampang Selangor.
Tel : 03-4280 0713
SHAH ALAM
No 29-G, Jalan Pulau Lumut,
P U10/P, Alam Budiman,
Seksyen U10,
40170 Shah Alam,
Tel : 03-7832 1221
Kabinet dapur Ora-Kit menawarkan harga yang menarik untuk pelanggan dengan harga yang berpatutan. Ora-Kit menggunakan produk ABS Melamine sebagai asas kabinet. Ora-Kit mempunyai perlbagai pilihan kepada pelanggan untuk asas permukaan iaitu seperti Solid Surface, Quartz atau Granite. Penambahan harga bagi setiap permukaan ini. Harga bagi Kabinet Dapur adalah seperti berikut:
Base Cabinet = RM 155.00 per ft run.
Wall Cabinet = RM 115.00 per ft run.
Surface
Solid Surface = RM 190.00 per ft run
Quartz = RM 190.00 per ft run
Granite = RM 220.00 - RM 260.00 per ft run (depends on color)
Almari Ora-Kit mempunyai 2 jenis iaitu Sliding Door Anti-Jump dan Swing Door, penggunaan produk adalah ABS Melamin sama seperti Kabinet. Perkhidmatan penambahan cermin juga ada disediakan. Harga adalah seperti berikut:
Sliding Door (Anti-Jump) = RM 339.00 per ft run
Swing Door = RM 310.00 per ft run
Jika anda menginginkan perkhidmatan rundingan rekaan Ora-Kit Sdn Bhd mempunyai beberapa Pereka Dalaman yang mahir untuk berkhidmatan kepada anda. Perkhidmatan ini adalah percuma! Jika anda mahu melihat katalog, rekaan dan sebagainya anda boleh lawari website Ora-Kit Sdn Bhd.
Sebarang pertanyaan mahupun khidmat nasihat dari Ora-Kit Sdn Bhd ada semua boleh hubungi di:
HEAD OFFICE (PUCHONG)
No. 13, lOT 7472, Kampung Baru,
Batu 14, 47100 Puchong Selangor.
Tel : 03-8060 0395
Website: www.ora-kit.com
Email : jimmy@ora-kit.com
So ini serba ringkas yang dapat saya luahkan dalam ini, sebarang pertanyaan lanjut hanya terus hubungi yang tertera di atas. Sebenarnya rumah saya dan akak saya telah pun mendapatkan perkhidmatan dari syarikat ini. So far ok dan harga berpatututan. Opsss lupa na bagi tahu Terms permbayaran; Terma permbayaran adalah Tunai. Cek atau Kredit Kad.
Saya lampirkan beberapa keping gambar bagi contoh untuk anda lihat:
Enjoice and Sekian.
Tuesday, January 21, 2014
Sakit Penghapus Dosa
Doa Penawar Demam dan Pening
Salam,
Terdetik nak menaip mengenai sakit ni kerana hubby saya agak kerap sakit selama saya mengenali dirinya. Dia semasa berumur 3 tahun telah menghidap paru-paru bernanah dan terpaksa di bedah, oleh kerana itu selepas kejadian hubby kerap demam dan selesama. Perkara paling ketara daya tahan dia tak seperti daya ketahanan diri saya. Walaupun dirinya kerap jatuh sakit tapi saya menerima segala kekurangan dirinya, pro dan kontra.
Pengalam dan dugaan melanda kami 1bulan sebelum kami bernikah apabila hubby tiba-tiba demam panas selama 9hari hingga terpaksa di tahan di hospital. Masa kejadian saya hanya ingat ia demam biasa yang sering dia alami, rupanya demam itu berlarutan hingga ke hari ke 3 dan ini memaksa hubby pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut. Sebelum habis shift dia jam 12.00 malam dia telah pergi ke Hospital Putrajaya, tapi oleh kerana terlalu ramai pesakit di sana hubby dengan memandu kereta sendiri dalam keadaan pening dan demam panas menuju ke KPMC Puchong. Sampai sahaja di sana dia terus di tahan kerana panas badanya tinggi. Time tu saya kat rumah tidur, dan ketika itu saya menerima panggilan dari KPMC mengatakan hubby saya di tahan di wad. Alhamdulillah waktu getir saat dia demam panas semua berlalu dan saat kami berkahwin dia sihat tapi saya pula alami demam hingga kehilangan suara selama hampir 2 minggu. Ini la dugaan sakit datang tanpa di undang atau di minta. So malam ini dan tika ini, hubby saya sakit setelah dia di rawat di hospital pada bulan 10 tahun sudah. Agak khuatir tika ini andai demam panasnya kembali lagi. Saya sentiasa di sisi dan memerhatikan keadaannya
Kita sebagai umat-Nya harus banyak bersabar ketika menghadapi dugaan yang Allah SWT turunkan pada kita. Terdapat beberapa doa ketika kita sedang sakit yang boleh di amalkan. Insyallah dengan izin-Nya keadaan akan kembali sihat. Moga dengan apa yang saya hendak kongsikan ini dapat membantu anda. Wallahualam.
Salam,
Terdetik nak menaip mengenai sakit ni kerana hubby saya agak kerap sakit selama saya mengenali dirinya. Dia semasa berumur 3 tahun telah menghidap paru-paru bernanah dan terpaksa di bedah, oleh kerana itu selepas kejadian hubby kerap demam dan selesama. Perkara paling ketara daya tahan dia tak seperti daya ketahanan diri saya. Walaupun dirinya kerap jatuh sakit tapi saya menerima segala kekurangan dirinya, pro dan kontra.
Pengalam dan dugaan melanda kami 1bulan sebelum kami bernikah apabila hubby tiba-tiba demam panas selama 9hari hingga terpaksa di tahan di hospital. Masa kejadian saya hanya ingat ia demam biasa yang sering dia alami, rupanya demam itu berlarutan hingga ke hari ke 3 dan ini memaksa hubby pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut. Sebelum habis shift dia jam 12.00 malam dia telah pergi ke Hospital Putrajaya, tapi oleh kerana terlalu ramai pesakit di sana hubby dengan memandu kereta sendiri dalam keadaan pening dan demam panas menuju ke KPMC Puchong. Sampai sahaja di sana dia terus di tahan kerana panas badanya tinggi. Time tu saya kat rumah tidur, dan ketika itu saya menerima panggilan dari KPMC mengatakan hubby saya di tahan di wad. Alhamdulillah waktu getir saat dia demam panas semua berlalu dan saat kami berkahwin dia sihat tapi saya pula alami demam hingga kehilangan suara selama hampir 2 minggu. Ini la dugaan sakit datang tanpa di undang atau di minta. So malam ini dan tika ini, hubby saya sakit setelah dia di rawat di hospital pada bulan 10 tahun sudah. Agak khuatir tika ini andai demam panasnya kembali lagi. Saya sentiasa di sisi dan memerhatikan keadaannya
Kita sebagai umat-Nya harus banyak bersabar ketika menghadapi dugaan yang Allah SWT turunkan pada kita. Terdapat beberapa doa ketika kita sedang sakit yang boleh di amalkan. Insyallah dengan izin-Nya keadaan akan kembali sihat. Moga dengan apa yang saya hendak kongsikan ini dapat membantu anda. Wallahualam.
Doa untuk sembuhkan pening dan demam |
بسم الله الر حمن الر حيم, بسم الله الْكَبِيرِ |
نَعُوذُ بِاللهِ الْعَظِيْمِ مِنْ شَرِّعَرقٍ نَعَّارٍ وَمِنْ شَرِّحَرِّ النَّارِ |
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, |
Dengan nama Allah yang Maha Besar |
kami berlindung dengan Allah dari kejahatan peluh yang mendidihkan darah |
dan dari kejahatan kepanasan neraka |
Doa selepas makan/minum ubat |
اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى كَفَانَا وَاَرْوَانَا غَيْرَمَكْفِيَ وَلا مَكْفُورِ |
Segala puji bagi Allah yang telah memberi kepada kami kecukupan |
dan kepuasan yang tidak terabaikan dan tidak tertolak |
Doa supaya lekas sembuh |
اَسْاَلُ اللهَ الْعَظِيْمَ اَنْ يَشْفِيَنِى شِفَاءً لا يُغَادِرُ سَقَمًا |
Aku mohon kepada Allah yang Maha Agung agar menyembuhkanku |
benar-benar sembuh yang tidak terabaikan dan tidak tertolak. |
Allah menjadikan penyakit dan Allah telah menyediakan penawarnya, berusahalah mencari penawarm iringi dengan doa dan tawakal kepada Allah.
Sekian.
Monday, January 20, 2014
Village View Bandar Baru Bangi
Salam,
Terdetik rasa nak upload entri pasal makan-makan kt luar. Sebenarnya jamuan makan-makan ni dah lama, tapi saja nak upload sebab nk share dan kongsi pengalaman makan di sini, Masa adakan jamuan ini kami pergi seramai 20 orang + kanak-kanak. Ini semua adalah member opis mate lama dulu semasa masih bekerja di UPM serdang.
Aturcara jamuan ini saya yang in charge, so mahu tak mahu saya mula mencari restoran yang sesuai dan makanan rasa best dan suasana keadaan cantik. Saya memutuskan untuk memilih Village View Restaurant atas faktor yang rasa berbaloi untuk buat jamuan di sini. Saya tak pergi walk in tapi saya awal-awal buat tempahan untuk makan di sini. So saya telah berhubung dengan salah seorang pekerja di situ iaitu Reza. Layanan yang di berikan pada kami saya berpuas hati kerana dia telah memberi cadangan untuk menggunakan konsep per pax berapa RM? kerana lagi mudah pengiraan dan juga pemilihan menu makanan.
Kami mengambil keputusan untuk menerima cadangan dari Reza dengan kos RM25.00 per pax. Ada beberapa pilihan menu makanan yang di cadangankan oleh Reza kepada saya. Sebelum buat keputusan mesti tanya pendapat lain kang ada gak tak mau bayar sebab makanan yang di order tk kena selera. Kes naya la nanti.
Menu yang kami ambil akan anda nampak di dalam gambar yang saya sertakan nanti. So sesiapa berminat nak pergi cuba silakan. Lokasi berhampiran Petronas Persiaran Jaya, Bandar Baru Bangi, ia tidak terlihat dari tepi jalan. Village View ini juga berhampiran dengan Rimba Klasik, Yankies Hut dan juga Soho Seafood.
Saya punya pilihan ialah Tomyam dan Ayam Pandan, luv it so much. So pada mereka yang hunting food and love jalan-jalan cari makan boleh la datang ke sini.
Sekian.
Terdetik rasa nak upload entri pasal makan-makan kt luar. Sebenarnya jamuan makan-makan ni dah lama, tapi saja nak upload sebab nk share dan kongsi pengalaman makan di sini, Masa adakan jamuan ini kami pergi seramai 20 orang + kanak-kanak. Ini semua adalah member opis mate lama dulu semasa masih bekerja di UPM serdang.
Aturcara jamuan ini saya yang in charge, so mahu tak mahu saya mula mencari restoran yang sesuai dan makanan rasa best dan suasana keadaan cantik. Saya memutuskan untuk memilih Village View Restaurant atas faktor yang rasa berbaloi untuk buat jamuan di sini. Saya tak pergi walk in tapi saya awal-awal buat tempahan untuk makan di sini. So saya telah berhubung dengan salah seorang pekerja di situ iaitu Reza. Layanan yang di berikan pada kami saya berpuas hati kerana dia telah memberi cadangan untuk menggunakan konsep per pax berapa RM? kerana lagi mudah pengiraan dan juga pemilihan menu makanan.
Kami mengambil keputusan untuk menerima cadangan dari Reza dengan kos RM25.00 per pax. Ada beberapa pilihan menu makanan yang di cadangankan oleh Reza kepada saya. Sebelum buat keputusan mesti tanya pendapat lain kang ada gak tak mau bayar sebab makanan yang di order tk kena selera. Kes naya la nanti.
Menu yang kami ambil akan anda nampak di dalam gambar yang saya sertakan nanti. So sesiapa berminat nak pergi cuba silakan. Lokasi berhampiran Petronas Persiaran Jaya, Bandar Baru Bangi, ia tidak terlihat dari tepi jalan. Village View ini juga berhampiran dengan Rimba Klasik, Yankies Hut dan juga Soho Seafood.
Saya punya pilihan ialah Tomyam dan Ayam Pandan, luv it so much. So pada mereka yang hunting food and love jalan-jalan cari makan boleh la datang ke sini.
![]() |
Air terjun dan ikan koi di hadapan restoran |
![]() | ||
Makan time semua serius |
![]() |
Tempat makan di atas air |
![]() |
Lampu hiasan berhampiran kaunter |
![]() |
Nama bagi mereka yang booking order |
![]() |
Siakap 3 rasa Village View style |
![]() |
meja tersiap hidangan |
![]() |
Ini la hidangan kami iaitu sotong tepung, tomyam, sup ayam, ikan siakap 3 rasa, kailan masin dan ayam merah |
Sekian.
Resepi Donut Simple
Donut Resepi Mak
Salam,
Setelah bergelar isteri membuatkan saya rajin ke dapur dan masak untuk hubby. Kebetulan barang-barang ada di dapur so apa lagi mari mula operasi buat donut resepi mak. Donut resepi mak saya ni tidak menggunakan majerin atau pun butter. Saya akan kongsi resepi mak untuk anda semua kemudian.
Kebiasaan bila dah siap apa yang kita masak then hubby makan mesti kita rasa gembira, tapi lagi rasa gembira bila dia kata " sedap sayang masak " senyum sampi telinga la kita. Syukur alhamdulillah dapat pujian dari hubby. Resepi mak saya ni saya dapat masa zaman remaja lagi belajar sebab saya penggemar donut. Donut ni gebu di dalam dan rangup di luar. Tapi hati-hati jika mencuba, cubaan anda tidak menjadi. Jom kita tengok resepi mak.
Bahan-bahan : Anggaran 10 - 15 biji donut
Tepung Gandum - 3 cawan
Gula - 1 sudu besar
Garam - 1/2 sudu teh
Minyak Masak - 3 sudu besar (perlu di panaskan)
Mauripan - 2 sudu besar
Air - 1 - 1/2 cawan (ikut pada adunan anda)
Telor - 1 biji (letak jika suka) *saya tak letak
Minyak - Secukupnya untuk menggoreng
Gula - Kisar ( beli gula icing )
Cara-cara :
1. Mauripan masukkan di dalam bekas lalu letak sedik air suam ke dalam dan biar hingga ia mengeluarkan buih di permukaan. Tempoh ini dalam jangka masa 10minit.
2. Masukkan tepung dan gula ikut sukatan dalam bekas.
3. Kemudian garam perlu di bancuh bersama air sedikit baru letak dalam tepung.
4. Gaul sekekita adunan ini, baru di letakkan mauripan yang sudah kembang.
5. Panaskan minyak masak seketika. Setelah panas masukkan minyak panas sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
* 6. Masukkan sebiji telur ke dalam adunan dan gaul sebati. ( if tidak menggunakan telur anda boleh skip )
7. Terakhir masukkan air sedikit demi sedikit pada adunan hingga sebati. ( jangan hingga ia terlalu lembik atau keras ).
8. Setelah siap adunan biar seketika selama 20 - 30 minit agar doh anda akan naik.
9. Selepas doh telah kembang naik anda perlu memukul doh anda supaya angin / udara di dalam doh dapat keluar. Uli seketika setelah di pukul.
10. Bentukkan adunan mengikut kreativiti anda.
11. Siap untuk di goreng.
12. Setelah masak golekkan donut pada gula anda.
Tips:
1. Minyak panas perlu la menggunakan minyak yang baru ( bukan minyak yang sudah di guna yerrr). Pastikan minyak anda betul2 panas. Bila di curah minyak panas dalam adunan tepung bila di uli akan bergumpal. Jangan risau anda hanya perlu pecah kan gumpalan tepung itu.
2. Garam mengapa perlu di bancuh dahulu ini kerana jika anda tidak membuat bancuhan garam, garam itu akan ada sebutir di dalam doh anda nanti. Jika di bancuh rasa masin itu akan sebati dalam doh.
3. Pengiraan untuk adunan saya ini anda boleh ubah mengikut kehendak masing-masing. Jika suka masin boleh la lebihkan sukatan ni jika tidak maka sebaliknya.
4. Tips menggoreng donut mudah, pastikan minyak betul2 panas dan selepas donut semua berada dalam kuali maka kecilkan la api agar tidak hitam di luar dan tak masak di dalam.
5. Lebih mudah selepas siap menggoreng anda terus letak pada gula icing supaya mudah ia melekat.
Gambar hiasan, hasil dari tangan saya :
Saya bila buat donut ni tak ada menggunakan acuan yang ada di jual. Guna tangan dan bentuk-bentuk macam cincin taw bola. Bentuk bulat ni senang nak makan. Sekali ngap pun bole suami saya makan.
Jika anda nak tukar dari guna icing sugar kepada lain, anda boleh la buat topping atas dia ikut kehendak masing-masing.
Ada juga orang lain mencuba tapi tidak berjaya buat donut lembut isinya. So harap anda semua berjaya dan selamat mencuba resepi ini.
Sekian.
Salam,
Setelah bergelar isteri membuatkan saya rajin ke dapur dan masak untuk hubby. Kebetulan barang-barang ada di dapur so apa lagi mari mula operasi buat donut resepi mak. Donut resepi mak saya ni tidak menggunakan majerin atau pun butter. Saya akan kongsi resepi mak untuk anda semua kemudian.
Kebiasaan bila dah siap apa yang kita masak then hubby makan mesti kita rasa gembira, tapi lagi rasa gembira bila dia kata " sedap sayang masak " senyum sampi telinga la kita. Syukur alhamdulillah dapat pujian dari hubby. Resepi mak saya ni saya dapat masa zaman remaja lagi belajar sebab saya penggemar donut. Donut ni gebu di dalam dan rangup di luar. Tapi hati-hati jika mencuba, cubaan anda tidak menjadi. Jom kita tengok resepi mak.
Bahan-bahan : Anggaran 10 - 15 biji donut
Tepung Gandum - 3 cawan
Gula - 1 sudu besar
Garam - 1/2 sudu teh
Minyak Masak - 3 sudu besar (perlu di panaskan)
Mauripan - 2 sudu besar
Air - 1 - 1/2 cawan (ikut pada adunan anda)
Telor - 1 biji (letak jika suka) *saya tak letak
Minyak - Secukupnya untuk menggoreng
Gula - Kisar ( beli gula icing )
Cara-cara :
1. Mauripan masukkan di dalam bekas lalu letak sedik air suam ke dalam dan biar hingga ia mengeluarkan buih di permukaan. Tempoh ini dalam jangka masa 10minit.
2. Masukkan tepung dan gula ikut sukatan dalam bekas.
3. Kemudian garam perlu di bancuh bersama air sedikit baru letak dalam tepung.
4. Gaul sekekita adunan ini, baru di letakkan mauripan yang sudah kembang.
5. Panaskan minyak masak seketika. Setelah panas masukkan minyak panas sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
* 6. Masukkan sebiji telur ke dalam adunan dan gaul sebati. ( if tidak menggunakan telur anda boleh skip )
7. Terakhir masukkan air sedikit demi sedikit pada adunan hingga sebati. ( jangan hingga ia terlalu lembik atau keras ).
8. Setelah siap adunan biar seketika selama 20 - 30 minit agar doh anda akan naik.
9. Selepas doh telah kembang naik anda perlu memukul doh anda supaya angin / udara di dalam doh dapat keluar. Uli seketika setelah di pukul.
10. Bentukkan adunan mengikut kreativiti anda.
11. Siap untuk di goreng.
12. Setelah masak golekkan donut pada gula anda.
Tips:
1. Minyak panas perlu la menggunakan minyak yang baru ( bukan minyak yang sudah di guna yerrr). Pastikan minyak anda betul2 panas. Bila di curah minyak panas dalam adunan tepung bila di uli akan bergumpal. Jangan risau anda hanya perlu pecah kan gumpalan tepung itu.
2. Garam mengapa perlu di bancuh dahulu ini kerana jika anda tidak membuat bancuhan garam, garam itu akan ada sebutir di dalam doh anda nanti. Jika di bancuh rasa masin itu akan sebati dalam doh.
3. Pengiraan untuk adunan saya ini anda boleh ubah mengikut kehendak masing-masing. Jika suka masin boleh la lebihkan sukatan ni jika tidak maka sebaliknya.
4. Tips menggoreng donut mudah, pastikan minyak betul2 panas dan selepas donut semua berada dalam kuali maka kecilkan la api agar tidak hitam di luar dan tak masak di dalam.
5. Lebih mudah selepas siap menggoreng anda terus letak pada gula icing supaya mudah ia melekat.
Gambar hiasan, hasil dari tangan saya :
![]() |
Donut resepi mak |
Jika anda nak tukar dari guna icing sugar kepada lain, anda boleh la buat topping atas dia ikut kehendak masing-masing.
Ada juga orang lain mencuba tapi tidak berjaya buat donut lembut isinya. So harap anda semua berjaya dan selamat mencuba resepi ini.
Sekian.
Sunday, January 19, 2014
Rewang
Umum sekarang ramai tahu maksud rewang. So entri kali ini saya nak kongsi pengalaman suami saya ber'rewang' di kampung saya. Jarang sekali saya dapat lihat hubby saya sibuk di dapur menolong orang. So kebetulan 2 minggu selepas kami berkahwin sepupu lelaki saya pun turut berkahwin pada bulan yang sama.
Alhamdulillah suami dapat tukar shift dengan member so dapat kami pulang ke kampung. Dapat berjumpa sanak saudara kembali.
Rewang ni selalunya bermula 1 hari sebelum majlis. So saya hubby dan keluarga sibuk kan diri untuk turut membantu majlis rewang. Untuk majlis kenduri keesokan hari makanan yang akan di hidangkan kepada para tetamu undangan agak banyak juga menunya. Untuk Mene Utama adalah seperti : Nasi Minyak, Nasi Putih, Ayam Goreng Rempah, Dalca, Rebung Kelapa Masak Santan, Pajeri Nanas dan Daging Kari. Juga Menu manisan mulut adalah seperti Bubur Kacang, Gemblong, Kerepek dan Kuih Muih.
Ini adalah tradisi bagi orang jawa bila mengadakan kenduri pasti banyak sungguh hidangan makan yang di sediakan. Ia sama seperti di majlis rumah kenduri saya, cuma bila kenduri perempuan lagi banyak makan dan hari untuk kendurinya.
Di pagi hari sebelum hari majlis kami dah ke rumah pengantin untuk membantu, saya membantu untuk menyediakan bubur sum sum untuk hidangan petang rewang nanti. Seronok dapat menyediakan makan tradisi. Sedap dan payah untuk di cari di mana-mana tempat. Kebetulan My MOM yang masak bubur ni so opkos la sedap. Bagi hubby dia menolong membuat gemblong. Dia sememangnya tak tahu apa itu gemblong? So selepas bantu dalam proses pembuatan gemblong baru dia faham apa itu sebenarnya gemblong. So ada tak sapa-sapa tahu apa itu gemblong?
Jom cuci mata tengok suami pukul pulut nak buat gemblong ni dan cara-cara membuat gemblong.
![]() |
Pulut di kukus bersama kelapa |
![]() |
Ok sempat hubby post dan di hadapan hubby tu suami sepupu saya |
Now jom lihat saya bantu isi bubur sum sum dalam mangkuk polister nih bersama saudara dan my mom. Happy face and happy famliy.
![]() |
Isi-isi bubur ni dalam mangkuk cepat sebelum sejuk |
![]() |
Ini la dia hasil bubur sum sum tu. Enak di makan bersama air gula melaka. |
Seronok dapat rewang dan jumpa saudara mara yelah masa kita kahwin ni ada rewang just tak dapat la melepak kat dapur bantu itu ini kan.
![]() |
Saudara mara dan jirang tetangga hadir rewang sesi pagi. |
![]() |
Sup tulang otw |
Pergi la rewang jika ada jemputan. Seronok dapat membantu insyallah mereka yang kita bantu akan bantu kita di lain hari kelak.
Salam.
![]() |
Hubby tersayang |
![]() |
Orang lain sibuk tunggu pengantin kami berdua sibuk snap. Orang lain duk perati kami dua wat dunno. |
![]() |
Sista and anak dia |
Sekian.
Subscribe to:
Posts (Atom)